Duurzaam

Drukwerk en duurzaamheid: bij Koopmans kan het wél!

Het idee dat drukwerk en milieuzorg niet goed samengaan, is écht achterhaald – zeker bij Koopmans. We willen de wereld immers graag samen steeds een beetje mooier maken: met onze grafische producten, maar zeker ook met de manier waarop we het produceren.

Koopmans’ streven naar duurzaamheid zit hem natuurlijk niet alleen in ons ISO 14001 milieuzorg certificaat – maar dat garandeert wel dat we consequent aan onze milieuprestaties werken. Het is ook meer dan onze FSC®-certificering – zodat je zeker weet dat we papier van verantwoorde afkomst verwerken. Kortom: duurzaamheid staat centraal in alles wat we doen en bij elke volgende stap die we zetten.

Wij zijn ons er van bewust dat we (als drukkerij) werken in een industrie die niet altijd bekend heeft gestaan als duurzaam of milieuvriendelijk. Vanaf het begin van de bewustwording in de maatschappij m.b.t. een gezond milieu, hebben we daarom de omslag omarmd naar duurzaamheid in onze drukkerij. Wij zijn er trots op dat we door deze genomen stappen onze klanten een mooi en uitgebreid palet aan drukwerk kunnen bieden, waar we trots op zijn en waarvoor we ons als producent niet meer voor hoeven te schamen: Koopmans heeft, naast onze conventionele offsetpersen, de mogelijkheid om drukwerk op de digitale pers van Konika Accurio Press C2070 te produceren. Materialen zoals platen, inkten en andere toevoegingen zijn bij dit productieproces niet nodig.

  • Wij gebruiken inkten die volledig uit plantaardige bindmiddelen bestaan.

  • De drukplaten worden zonder chemie vervaardigd.

  • Onze dispersielakken zijn op waterbasis samengesteld en worden toegepast zodat het drukwerk duurzaam kan worden gebruikt.

  • De gebruikte offsetplaten worden verzameld en periodiek opgehaald om door de metaalindustrie verder te worden verwerkt tot nieuwe grondstof.

  • Het door ons gebruikte papier en karton van al ons drukwerk wordt na gebruik door de papierverwerkingsindustrie verwerkt om als grondstof te dienen voor gerecyclede papier-of kartonproducten.

  • Papierafval dat tijdens de productie ontstaat wordt eveneens verzameld en opgehaald door de firma SPK Papierrecycling voor verdere verwerking tot papiergrondstof.

  • Bovendien hebben wij een volledige inventarisatie van alle materialen en grondstoffen die in ons drukwerk gebruikt worden.

  • Wij drukken aan onze groot formaat persen alcohol vrij. Aan onze klein formaat 4-kleuren pers drukken wij binnen de daarvoor geldende voorwaarde dat deze conform regelgeving niet het maximale percentage alcohol overschrijdt.

  • We gebruiken uiteraard groene stroom. Alle verlichting in onze kantoor- en productieruimtes is op basis van LED. Dit is een zuinige energiebron en levert daarmee een substantiële vermindering op van de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de opwekking van stroom hiervoor.

  • De compressoren die wij gebruiken bij het productieproces worden periodiek gekeurd op drukverlies, om energieverspilling te voorkomen.

Certificaten
Formulier

Ook jouw drukwerk samen verder verduurzamen?